Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn groenestroomcertificaten

Mijn groenestroomcertificaten

 

Een particulier die groene stroom produceert, ontvangt een groenestroomcertificaat telkens als hij/zij 1 megawattuur (MWh) of 1000 kilowattuur (kWh) heeft geproduceerd. Deze productie van groene stroom wordt beloond omdat ze een besparing van 456 kg CO2 met zich meebrengt.

In Wallonië hebben eigenaars van nieuwe fotovoltaïsche installaties niet langer recht op groenestroomcertificaten voor hun productie. Val je echter wél nog onder dit ondersteuningssysteem dat tot 2018 werd ingevoerd, dan kan je je groenestroomcertificaten aan ons doorverkopen. Opgelet, Brussel is het laatste gewest dat groenestroomcertificaten toekent voor fotovoltaïsche installaties.

 

Wat zijn groenestroomcertificaten?

De Europese Unie heeft als doelstelling om 20% van haar energie te halen uit hernieuwbare energiebronnen. De productie van groene energie is echter duurder dan klassieke energie. Daarom beslisten het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om een systeem van groenestroomcertificaten op te zetten om de productie van groene energie te steunen. Met andere woorden, groenestroomcertificaten vormen een financiële steun bedoeld om hernieuwbare energiebronnen te promoten.

Een groenestroomcertificaat stelt de productie van één megawattuur voor, of 1000 kWh, zonder CO2-uitstoot. Vandaag levert enkel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dit type certificaat nog af aan eigenaars van zonnepanelen.

 

De vermenigvuldigingsfactor

Voor fotovoltaïsche installaties in Brussel wordt dit voordeel verhoogd met een vermenigvuldigingsfactor. De Brusselse regering beslist jaarlijks over de waarde van deze vermenigvuldigingsfactor in functie van de gemiddelde prijs van zonnepanelen, de elektriciteitsprijs en de prijs van het groenestroomcertificaat:

  • Er is een nieuw subsidietarief gepland voor april 2020. De nieuwe voorwaarden zijn enkel van toepassing op nieuwe installaties. Het nieuwe systeem voorziet in 6 verschillende vermogenscategorieën (in plaats van de huidige 2), wat leidt tot verschillende subsidietarieven voor GSC.
  • Voor installaties gecertificeerd vanaf 2 augustus 2013 ontvangt een particulier 2, 4 of 3 groenestroomcertificaten (afhankelijk van het vermogen van de installatie) elke keer dat hij 1.000 kWh heeft geproduceerd.
  • Voor installaties gecertificeerd tussen 20 oktober 2012 en 1 augustus 2013 ontvangt hij 4 groenestroomcertificaten elke keer dat hij 1.000 kWh heeft geproduceerd.
  • Voor installaties gecertificeerd tussen 1 juli 2011 en 20 oktober 2012 ontvangt een particulier 5 groenestroomcertificaten telkens als hij 1.000 kWh heeft geproduceerd;
  • Is je zonnepaneleninstallatie in werking gesteld vóór 1 juli 2011? Dan moet je nog de oude berekeningsmethode toepassen.

Brugel herberekent deze vermeningvuldigingsfactor elk jaar in september. De bedoeling hiervan is om een vast investeringsrendement in 7 jaar te behouden voor zonnepaneleninstallaties en in 5 jaar voor (bepaalde) warmtekrachtkoppelingsinstallaties. Dankzij dit systeem ben je zeker dat je installatie zichzelf terugbetaalt in 7 jaar, ongeacht wanneer hij besluit om te investeren.

              

Hoe draag ik mijn groenestroomcertificaten over?

De procedure om je groenestroomcertificaten over te dragen, is afhankelijk van het gewest waarin je woont.

Voor Wallonië: surf naar https://certificatsverts.wallonie.be e en log in op je klantenzone. Kies vervolgens de rubriek “nieuwe transactie".

Voor Brussel: surf naar www.brugel.be, download het GSC-verkoopformulier en stuur het naar [email protected]. Bij Lampiris kun je 200 GSC per jaar en per klantreferentie verkopen.

 

Wat is de prijs van een groenestroomcertificaat?

 Op dit moment koopt Lampiris jouw groenestroomcertificaten over voor een bedrag van €65,5 in Wallonië en €93,5 in Brussel. Koos je voor ons Solar Tarief? Dan ontvang je het aantrekkelijke tarief van €66 in Wallonië en €94 in Brussel.

 

Je groenestroomcertificaten verkopen aan Lampiris

Om het jou zo eenvoudig mogelijk te maken, hebben we in je klantenzone een functie toegevoegd waarmee je eenvoudig je groenestroomcertificaten aan ons kan verkopen. Ga hiervoor naar het tabblad "Mijn GSC". De betaaltermijn bedraagt 7 dagen.

  1. Meld je aan op je klantenzone via my.lampiris.be
  2. Klik op het tabblad "Mijn GSC"
  3. Vul het aantal te verkopen groenestroomcertificaten in en de regulator (Cwape in Wallonië en Brugel in Brussel)
  4. Bevestig je aankoopofferte

Vervolgens kan je de groenestroomcertificaten doorsturen via het Extranet van  SPW en Brugel naar Lampiris.

Je kan ons ook contacteren op 0800/17 480 of via het contactformulier, maar de betaaltermijn zal dan iets langer zijn (ongeveer een maand).

Meld je aan op je account

 

Waarom is er een prijsverschil tussen Brussel en Wallonië?

Omdat dit 2 verschillende gewesten zijn. De CWaPE is de Waalse regulator en is enkel bevoegd in Wallonië. In Brussel is Brugel verantwoordelijk. De verschillende regulators beheren het aanbod (toekenning van GSC, vermenigvuldigingsfactor, budget, enz.) en de vraag (verplichting via quota) naar certificaten volledig onafhankelijk.