Overslaan en naar de inhoud gaan

Batterijen voor zonnepanelen installaties

Batterijen voor zonnepanelen installaties

 

De door de zonnepanelen geproduceerde energie die niet onmiddellijk in het huis kan worden gebruikt, kan worden opgeslagen in batterijen. Door de overtollige energie op deze manier op te slaan, kan ze later alsnog gebruikt worden wanneer er weinig of geen fotovoltaïsche productie is. Dankzij de energieopslag op de batterij, hoef je op bewolkte dagen of 's nachts geen stroom van het net te halen.

           

Waarom investeren in een batterij?

Aangezien jouw installatie zonnestralen omzet in elektriciteit, betekent dit in de eerste plaats dat je panelen overdag elektriciteit produceren. Het komt echter zelden voor dat je deze energie overdag helemaal verbruikt, waardoor jouw overtollige elektriciteit terug in het distributienet wordt geïnjecteerd. -  Wanneer je deze overtollige elektriciteit opslaat, kan je ze gebruiken wanneer dat voor jou past.

Je bent dus onafhankelijker wanneer jouw installatie aangesloten is op een opslagbatterij. Je kunt in dat geval de energie die overdag werd geproduceerd, ‘s avonds gebruiken.

 

De verschillende types op de markt

Loodzuurbatterijen: dit zijn de oudste batterijen en worden voornamelijk geplaatst voor 'off-grid' toepassingen. Wat prijs betreft, behoren zij tot een lagere categorie. Ze kosten ongeveer de helft van een lithium-ionbatterij.

Het grote nadeel is dat ze voor niet meer dan de helft mogen ontladen worden. Voor zonnepanelen is dus een grote hoeveelheid batterijen nodig, wat ze financieel minder interessant maakt.

Lithium-ionbatterijen: dit type batterij wordt aanbevolen voor de opslag van door zonnepanelen geproduceerde energie. Dankzij het gebruik van lithium-ioncellen is de opslagcapaciteit voordelig in verhouding tot de grootte van de batterij. Dit type batterij laadt ook snel op en kan bijna volledig worden ontladen.

Omvormers zetten de opgeslagen elektriciteit om in wisselstroom, die vervolgens wordt gebruikt voor de huishoudtoestellen. Tal van batterijen, zoals de Powerwall van Tesla, hebben een ingebouwde omvormer.