Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke soorten meteropnames bestaan er?

Welke soorten meteropnames bestaan er?

 

Als particuliere klant moeten je meterstanden één keer per jaar worden opgenomen op een vast tijdstip dat door je netbeheerder is bepaald. Er zijn echter speciale gevallen.

Jaarlijkse meteropname

Je meterstanden moeten één keer per jaar worden opgenomen, zodat je leverancier je jaarlijkse verbruik kan controleren. Je netbeheerder bezorgt je een document waar je alle informatie op kan noteren. Dit document zal je op een datum ontvangen die afhankelijk is van jouw adres.

Na de meteropname kun je het document opsturen, de gegevens telefonisch of via de website van je netbeheerder doorgeven. Je kunt ook vragen aan je netbeheerder om je meterstanden te komen opnemen.

Als je je meterstanden niet op de juiste manier communiceert, gebeurt de controle op basis van een ‘schatting’ van je verbruik door je netbeheerder.

Uitzonderlijke meteropname

Je kunt aan je leverancier vragen om los van de jaarlijkse meteropname een extra controle uit te voeren. In dat geval vraagt je leverancier je netbeheerder om een ‘tussentijdse’ meteropname te doen. Daarbij moeten wel enkele regels in acht genomen worden:

  • Er moet minstens een maand tijd zitten tussen de tussentijdse en de jaarlijkse meteropname (zowel ervoor als erna).
  • Je mag niet beschikken over zonnepanelen
  • Je moet de meterstanden en de datum van je opname meedelen aan je leverancier.
  • Het is aan te raden om je aanvraag duidelijk te motiveren opdat je netbeheerder de aanvraag zou aanvaarden (bv. wijziging huurder, wijziging gezinssamenstelling, vervanging ketel, installatie pelletkachel, ...)

Je wordt op de hoogte gebracht van de wijziging. Bovendien kun je je facturen en het bedrag van je voorschotfacturen raadplegen op my.lampiris.be

Verplichte meteropname buiten de jaarlijkse opnameperiode

Zonnepanelen

Na de installatie van zonnepanelen begin je je eigen energie te produceren. Je netbeheerder keurt je installatie goed en voert een meteropname uit. Deze opname wordt opgelegd door het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Het is niet mogelijk om dit te annuleren of wijzigen. Het verbruik gekoppeld aan deze opname blijft dus een kost.

Verandering van meter

Er is ook een verplichte meteropname bij een verandering van meter, (de)activatie van een budgetmeter of verwijdering van een vermogensbegrenzer.

Bezoek medewerker

Wanneer een medewerker van je netbeheerder langskomt, zal die een tussentijdse meteropname uitvoeren. Dat gebeurt ofwel op jouw vraag, ofwel omdat het al langer dan twee jaar geleden is dat je netbeheerder is langs geweest om je meter op te nemen.

Meteropname voor bedrijven

Sommige meters worden elke maand opgenomen, of zelfs om het kwartier. Het gaat om meters die worden gebruikt in het kader van vrije beroepen met een hoger verbruik en die een nauwkeurig beheer vereisen.