Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe werkt mijn elektriciteitsmeter?

Hoe werkt mijn elektriciteitsmeter?

 

Enkelvoudige elektriciteitsmeter

Dit type meter heeft maar één teller. Er wordt slechts één enkel tarief aangerekend, zowel overdag als ‘s nacht en in het weekend (belangrijk verschil met de tweevoudige meter).

De cijfers op de teller kunnen al dan niet decimalen bevatten. De decimalen vind je altijd terug in het rode kader.

Ontdek hoe je meterstanden opneemt op een enkelvoudige elektriciteitsmeter

 

Tweevoudige elektriciteitsmeter

Dit type meter heeft twee tellers: één voor overdag en één voor ‘s nachts en in het weekend. De daluren worden bepaald door de netbeheerder. Meestal starten ze tussen 21 en 23 uur en eindigen ze tussen 6 en 8 uur. Je hebt dus twee verschillende tarieven, afhankelijk van het moment van je verbruik.

Let op: je kunt ook een enkelvoudig tarief hebben op een tweevoudige meter (het omgekeerde is niet mogelijk). Je kunt dit navragen bij je netbeheerder of een aanvraag indienen om je tarief te veranderen (van meter veranderen).

Ontdek hoe je meterstanden opneemt op een tweevoudige elektriciteitsmeter.

 

Elektriciteitsmeter uitsluitend nacht

Dit is een enkelvoudige meter, met slechts één teller, die steeds gekoppeld is aan een enkelvoudige of tweevoudige hoofdmeter. Hij dient om het nachtverbruik te berekenen van een elektrische accumulatieverwarming of boiler.

Ontdek hoe je meterstanden opneemt op een meter van het type uitsluitend nacht.

 

Budgetmeter voor elektriciteit

Deze meter werkt met een budgetmeterkaart, die je vooraf voor een bepaald bedrag moet opladen. De budgetmeterfunctie wordt geactiveerd op het elektronische apparaat dat wordt toegevoegd aan je oorspronkelijke meter. Je oorspronkelijke meter wordt dan een controlemeter en je budgetmeter de hoofdmeter. De opname van de meterstanden gebeurt bijgevolg op de budgetmeter.

Ontdek hoe je je meterstanden opneemt op een budgetmeter voor elektriciteit.

 

Drievoudige elektriciteitsmeter

Met deze meter betaal je op bepaalde tijdstippen van de dag en nacht minder voor het verbruik van je accumulatieverwarming. Hij registreert je verbruik bij enkelvoudig tarief en in de piekuren.

Ontdek hoe je je meterstanden opneemt op een drievoudige elektriciteitsmeter.

 

Terugdraaiende elektriciteitsmeter met vier registers

Je kunt deze meter laten plaatsen als je zonnepanelen hebt of gebruiken als enkelvoudige of tweevoudige meter. Om de meterstanden te kunnen opnemen moet je aan de netbeheerder vragen om de nodige registers te activeren. Deze meter houdt niet alleen je dag- en nachtverbruik bij, maar ook je dag- en nachtproductie.

Ontdek hoe je je meterstanden opneemt op een elektriciteitsmeter met vier registers.

 

Slimme elektriciteitsmeter / Smart Meter

Het doel van de slimme meter is om je elektriciteitsverbruik in real time door te geven aan de netbeheerder. Je factuur wordt dan niet langer berekend op basis van een schatting van je verbruik, maar op basis van je werkelijke verbruik.

Lees ons artikel over slimme meters.