Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe werkt een budgetmeter?

Hoe werkt een budgetmeter?

 

De budgetmeter is een conventionele meter waarmee je op voorhand betaalt voor je verbruik, zoals bij prepaidsimkaarten. Hij wordt geplaatst door de netbeheerder en kan in bepaalde gevallen worden gedeactiveerd.

 

Verschillen per gewest

 

De procedures en mogelijkheden verschillen van gewest tot gewest

Vlaams Gewest

Er is maar één mogelijkheid: na onbetaalde facturen kan je energieleverancier je sociale leverancier vragen om de energielevering over te nemen. Deze sociale leverancier plaatst dan een budgetmeter. Sinds juli 2019 worden de budgetmeters die Fluvius installeert, vervangen door slimme meters. Kijk op de website van de VREG voor meer info.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Gewest is het heel eenvoudig: het systeem van de budgetmeter bestaat niet. Bij onbetaalde facturen kan je leverancier Sibelga vragen om een vermogensbegrenzer op je elektriciteitsmeter te plaatsen, waardoor de stroomsterkte beperkt wordt tot 10 Amp/2300 Watt). Kijk op de website van Sibelga voor meer info.

Waals Gewest

Hier zijn er vier mogelijkheden:

  • Op vraag van je leverancier, na onbetaalde facturen (onbetaalde facturen van € 100 voor elektriciteit of € 200 voor gas): de installatie is gratis.
  • Op vraag van je OCMW: de installatie is gratis
  • Op eigen verzoek: de installatie is betalend.
  • Als je de wettelijkse status 'beschermde klant' hebt en door de sociale leverancier wordt beleverd: de installatie is gratis.

De netbeheerder moet de budgetmeter plaatsen binnen de 40 dagen na ontvangst van je aanvraag of die van je leverancier. Na deze periode wordt de levering overgenomen en gefactureerd door de netbeheerder tot de plaatsing van de budgetmeter of wordt de procedure geannuleerd door je leverancier (in geval van schuldsaldo). Tijdens de levering door de netbeheerder wordt je contract met je leverancier opgeschort.

Kijk op de website van de CWaPE  voor meer info.

 

Werking van een budgetmeter

 

Wanneer je netbeheerder een budgetmeter plaatst, heb je een krediet van 50 kWh. Vervolgens moet je een persoonlijke herlaadkaart vragen aan je netbeheerder. Hoe zie je hoe je de kaart invoert op een gasmeter en een elektriciteitsmeter.