Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanwezigheid van een budgetmeter in je woning

Aanwezigheid van een budgetmeter in je woning

 

In Wallonië is het belangrijk om bij het betrekken van een nieuwe woonst te controleren of er een budgetmeter geïnstalleerd en actief is. Je kunt ervoor kiezen om de meter geactiveerd te laten, maar je moet in ieder geval de kaart van de vorige bewoner vervangen. De budgetmeterkaart is immers persoonlijk.
 
Zodra je in Vlaanderen een contract hebt getekend met een commerciële leverancier en dat contract gevalideerd is door je netbeheerder, wordt je budgetmeter automatisch gedeactiveerd.  

 

Nagaan of de budgetmeter actief is

Om na te gaan of een budgetmeter actief is, moet je herhaaldelijk op de blauwe knop (elektriciteitsmeter) of rode knop (gasmeter) drukken totdat de display een resultaat weergeeft:

  • ‘[4] 0,0000 [1]’ betekent dat de meter gedeactiveerd is  
  • ‘[4] 0,2548 [1]’ betekent dat de meter actief is

 

Herlaadkaart

Eerst en vooral moet je een contract afgesloten hebben met een energieleverancier. Zodra dit contract door je netbeheerder gevalideerd is (normaal gesproken binnen 24 uur), kun je contact met hem opnemen om een persoonlijke herlaadkaart aan te vragen.

Deze kaart is gratis (behalve in geval van verlies of diefstal, volgens de geldende tarieven van je netbeheerder).

 

Deactiveren

De procedure is afhankelijk van je gewest en netbeheerder. Een volledig artikel over de verschillende procedures vind je hier.