Overslaan en naar de inhoud gaan

Regeringsmaatregelen inzake energie

Regeringsmaatregelen inzake energie  

 

Wallonië

Er worden maatregelen genomen om de gas- en elektriciteitsvoorziening te waarborgen voor burgers die het financieel moeilijk hebben: alle afsluitingen worden opgeschort tijdens de afzonderingsperiode en er worden geen nieuwe budgetmeters geïnstalleerd.
Meer info vind je hier.
Door de voorzorgs- en gezondheidsmaatregelen van de overheid en om elektriciteits- of gasonderbrekingen te voorkomen tijdens de afzonderingsperiode, hebben de netbeheerders de volgende uitzonderlijke maatregelen genomen:
•    Van 18 maart tot 30 juni zijn er geen verdere afsluitingen gepland, behalve om veiligheidsredenen.
•    In diezelfde periode worden ook geen budgetmeters meer geplaatst.
•    Er zijn specifieke maatregelen voorzien om de verplaatsingen van klanten met een budgetmeter tot het minimum te beperken, maar toch de continuïteit van hun bevoorrading te waarborgen.  
•    De onthaalkantoren van de netbeheerders zijn enkel nog toegankelijk voor het opladen van budgetmeters. Alle andere vragen aan de DNB’s moeten telefonisch of per e-mail gesteld worden.
•    De meteropnameactiviteiten zijn gewijzigd. Er komen geen personen meer langs om de meterstanden op te nemen. Klanten moeten hun meterstanden aan de DNB doorgeven per e-mail, via de website of per telefoon. Als de klant zijn meterstanden niet doorgeeft, worden ze geschat. 
•    Er worden enkel dringende werkzaamheden uitgevoerd die noodzakelijk zijn voor de continuïteit van de energiedistributie.
•    Sommige van deze maatregelen zijn genomen op grond van een besluit van de Waalse regering. In dit besluit behoudt de regering zich het recht voor om de betrokken periode te wijzigen en te verlengen.
Voor meer informatie over deze maatregelen of voor eventuele vragen kun je terecht op de website van je distributienetbeheerder:
voor ORES 
voor RESA 
voor AIEG 
voor AIESH 
pour REW 

Brussel


De Brusselse regering heeft het winterverbod op gas- en elektriciteitsafsluitingen verlengd (tot en met 30 juni) om de sociale gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus op te vangen. 
Bovendien schort Sibelga de plaatsing van budgetmeters op tijdens de afzonderingsperiode. 

Vlaanderen

 

De Vlaamse overheid biedt financiële steun aan iedereen die tijdelijk werkloos is door het coronavirus. Het gaat om een forfaitaire premie voor alle gezinnen waarvan ten minste één persoon tijdelijk werkloos is om de elektriciteits-, gas- en waterfactuur één maand te compenseren. Het bedrag werd berekend op basis van de gemiddelde water- en energierekening van alle huishoudens. De premie wordt rechtstreeks op de rekening van de begunstigden gestort en bedraagt in totaal € 202,68:
•    € 30,77 voor water
•    € 95,05 voor verwarming
•    € 76,96 voor elektriciteit