Overslaan en naar de inhoud gaan

FAQ Prijsstijging

Vragen en antwoorden over de prijsstijgingen en jouw contract

 

Waarom stijgen de energieprijzen?

De economie herleeft na de pandemie waardoor er wereldwijd veel meer vraag is naar energie. Ook de gasvoorraden zijn geslonken. Dat in combinatie met de verhoogde prijs voor CO2-uitstoot én het koude weer dit jaar, doet de vraag stijgen naar gas en elektriciteit. 

Met hoeveel percent zijn de energieprijzen gestegen?

Sinds eind juli 2020 is de prijs van gas met maar liefst 49% gestegen en die van elektriciteit met 17,4%. Deze cijfers zijn van september 2021. 

Hoe weet ik dat ik een vast of variabel contract heb, en wat houdt een variabel contract in?

Dat zie je op je facturen op pagina 2. Staat er “Duur van je contract TOP”, dan heb je een vast contract. Staat er “Duur van je contract tip”, heb je een variabel contract. Meer gedetailleerde info waar te zoeken vind je hier
 

Een variabele prijs leeft mee met de energiemarkt. Als de prijzen stijgen, gaat je prijs ook stijgen, maar ook: als de prijzen dalen, profiteer je er mee van, al zie je dat niet meteen op je voorschotfactuur. Het zal op je eindafrekening berekend worden. 

Hoe wordt mijn voorschot bepaald en hoe kan ik dat aanpassen?

Wij berekenen het bedrag op je voorschotfactuur op basis van je meterstanden. Die moet je 1 keer per jaar doorgeven aan je netbeheerder en zij bezorgen die vervolgens aan ons. Ontvangen we die meterstanden niet? Dan maken we een schatting van je verbruik en baseren we je voorschotbedrag op die schatting. Het is dus goed je voorschotbedrag te baseren op je werkelijke verbruik. Zo bekom je een eindafrekening die zo dicht mogelijk bij €0 ligt. 
 

Je kan te allen tijde je meterstanden opnieuw ingeven op  My.Lampiris.be, jouw persoonlijke klantenzone. Zo kan je voorschot aangepast worden aan de werkelijkheid. Op je volgende voorschotfactuur staat dan het aangepaste bedrag. 

Hoe wordt de eindfactuur van een variabel contract berekend?

Je eindfactuur wordt berekend op basis van de marktprijs en je werkelijk verbruik. Dat gebeurt 1 x per jaar.  
 
Het hele jaar betaalde je al een voorschot. We kijken vervolgens hoeveel je effectief verbruikt hebt dat jaar. De prijs van jouw variabel contract leeft ook mee met de energiemarkt. Die prijsschommelingen verrekenen we dan ook in je prijs bij je afrekening. Je vindt dit terug op pagina 3 in de gedetailleerde berekening van je eindafrekening. Per periode/kwartaal staat er een "periode prijs" en "periode verbruik".
 
Door regelmatig je meterstanden in te geven op My.Lampiris.be, kan jij je voorschot laten aanpassen op basis van je werkelijk verbruik. Op het einde van jouw jaarcontract moeten we enkel nog de prijsschommelingen verrekenen.  
 
Blijkt dat je te weinig hebt betaald door het jaar, sturen we je een factuur met het resterende bedrag. Heb je te veel betaald, krijg je dat terug.